Хаос в Западна Европа заради лошото време и наводненията

Великобритания по екшън план за справяне с последиците от природните катаклизми от началото на годината.

01.02.2014 | 12:31
Хаос в Западна Европа заради лошото време и наводненията

Хаос цари в някои части на Западна Европа, заради лошото време и тежките наводнения. В Италия река Арно е с опасно високи нива, което предизвика евакуацията на стотици граждани в град Пиза.

Великобритания се готви да посрещне обилни дъждове днес и утре, като властите предупреждават гражданите в Западна Англия да напускат домовете си само в краен случай. „Код червено”   е обявен и по атлантическото крайбрежие на Франция.

Италианските медии съобщават, че наводненията са станали причина за срутването на средновековна сграда с височина 30 метра в град Волтера.

Във Великобритания най-застрашен е районът на Съмърсет, който преживява най-тежкото наводнение от 20 години насам. 300 тона пясък са заявили местните власти в село Бъроубридж с намерение да издигнат предпазни стени по бреговете на река Парет, чийто ниво застрашително се повишава.

В готовност е приведена и армията, която да се включи в спасителни и помощни дейности. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че в момента се работи по дългосрочен екшън план, който да ограничи разрушителните последици от природните катаклизми, на които страната е подложена от началото на годината.

Френският департамент Финистер в западната част на страната е в червена степен на тревога. Метеоролозите предупредиха за големи вълни и големи наводнения. Десет други департамента във Франция също са в готовност заради покачващото се ниво на водата.

В същото време в източна Европа расте тревогата от снежните бури. В Сърбия десетки бяха блокирани в малки населени места и по третокласни пътища, заради силни навявания от сняг.