Американската главна прокуратура поиска смъртна присъда за Джохар Църнаев

Църнаев е обвинен за извършването на атентатите на маратона в Бостън

31.01.2014 | 10:59
Американската главна прокуратура поиска смъртна присъда за Джохар Църнаев

Главната прокуратура на САЩ поиска смъртна присъда за Джохар Църнаев, който е обвинен в подготовката и изпълнението на терористичната атака по време на маратона в Бостън миналата година.

Двойният атентат беше извършен по време на масовотo спортно събитие, което се проведе на 15 април 2013 г. Експлозиите убиха трима души, а други 260 бяха ранени. Атаката е считана за една от най-сериозните в САЩ след 11 септември 2011 г.

Общо 17 от всичките 30 обвинения срещу Църнаев са наказуеми със смърт. Мъжът е от чеченски произход, но е натурализиран американец от 2012 г. Той е обвинен в организирането и осъществяването на атентатите с брат си Тамерлан Църнаев. Последният беше убит при престрелка с полицията само четири дни след взривовете в Бостън.

Ден по-късно Джохар беше арестуван, докато се укриваше в лодка, съхранявана в двор в едно от предградията. Църнаев не признава вината си за атаките.

От началото на миналото десетилетие двамата братя са пребивавали в Кембридж, Масачузетс. В този щат смъртното наказание е отменено през 1984 г. Въпреки това прокурорите могат да повдигнат обвинение в тероризъм на федерално ниво, което дава възможност за получаването именно на такава присъда.

Смъртното наказание се предвижда в законодателството на 38 американски щата, но е забранено в други 12.

Повече по темата вижте във видеото!