Възобновяват мъчителните преговори за Brexit

Великобритания и ЕС все още не са постигнали споразумение

28.09.2020 | 11:35 Редактор: Виктория Гетова
Възобновяват мъчителните преговори за Brexit

Вицепрезидентът на комисията на ЕС - Марош Шефчович, заяви, че ще се срещне с британския министър Майкъл Гоув в Брюксел днес, точно преди крайния срок на ЕС в края на месеца Лондон да се откаже от законопроект, целящ да пренапише сделката.

Утре официалните преговори ще се възобновят, като двете страни ще се опитат да се споразумеят за търговска сделка след Brexit.

Миналата седмица Великобритания заяви, че остава много работа, преди да бъде постигната такава сделка.

Говорител на ЕС заяви, че техният главен преговарящ Мишел Барние не е нито оптимист, нито песимист, но е решен да постигне сделка.

Преходният период за Brexit, в който Великобритания се придържа към правилата за търговия в ЕС, приключва на 31 декември. Обединеното кралство и ЕС все още не са постигнали споразумение, което да управлява бъдещите им търговски взаимоотношения.

Последната фаза на преговорите само изостри до крайност напрежението между двете преговарящи страни. Правителството на премиера Борис Джонсън иска да прокара законова мярка, предназначена да замени части от договора, акт, който признава, че нарушава международното право, а Брюксел яростно защитава сделката, предава БГНЕС.

ака нареченият законопроект за вътрешния пазар ни тревожи изключително много, защото нарушава водещите принципи на споразумението за оттегляне и това е напълно неприемливо за нас", заяви министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

От своя страна правителството на Обединеното кралство заяви, че ще "изпълнява добросъвестно своите договорни задължения", но добави, че "е важно да се помни основният принцип на парламентарен суверенитет".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
   


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Толкова години се точи това нещо Сигнализирай за неуместен коментар