7 хиляди чуждестранни бойци действали в Сирия

Близкоизточната страна била поле за обучение на терористи, сочи справка на САЩ.

30.01.2014 | 10:09
7 хиляди чуждестранни бойци действали в Сирия

Въоръжени екстремисти са подложили на обстрел сирийския град Сейдания, който е един от центровете на християнско поклонничество. По данни на очевидни, екстремистите обстрелват жилищни домове.

„Сирия се е превърнала в силен магнит, който привлича към себе си терористи“, заяви   директорът на Националната разузнавателна служба на Съединените щати Джеймс Клапър, предаде руското издание „Взгляд“, цитирайки информация на ИТАР-ТАСС. По данни на службата на територията на близкоизточната страна действат около 1 600 различни групировки,  в които влизат от 75 до 110 000 души, заяви Клапър по време на  заседание на Сената, посветено на глобалните заплахи. 26 хиляди от тях били екстремисти.
По думите на  Клапър чуждестранните бойци в момента в Сирия са 7 хиляди души от 50 държави.
„Много от тях пристигат от Европа и Близкия Изток”, добави Клапър. Той допълни, че в Сирия се образували лагери, в които се подготвяли чуждестранни терористи, чиято цел била да се върнат обратно в страните си и да извършват терористични актове.
В първия ден от конференцията във връзка с конфликта в Сирия- Женева 2, външният министър на Русия Сергей Лавров също подчерта, че близкоизточната страна се превръща в огнище на международен тероризъм.