Ожесточени боеве с танкове и самолети между Азербайджан и Армения

Арменските сили са свалили два хеликоптера, три танка и три безпилотни самолета

27.09.2020 | 12:37 Редактор: Юлия Христова
Ожесточени боеве с танкове и самолети между Азербайджан и Армения

Отново напрежение и насилие между Азербайджан и Армения заради спорния регион Нагорни Карабах. Двете страни си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа.

Министерството на отбраната на Армения, която подкрепя отцепилата се от Азербайджан област, съобщи за свалени два азербайджански хеликоптера и три дрона. Азербайджан от своя страна каза, че е предприел контраофанзива след атака на сепаратистите. Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения.

Той обвини страната, че е започнала тази сутрин обстрел на азербайджански жилищни райони, причинявайки цивилни и военни жертви. Властите заявиха още, че умишленото насочване на Армения към жилищни квартали и граждански лица е грубо нарушение на международното хуманитарно право.

Арменският премиер Никол Пашинян призова населението на страната да "бъде готово да защитава отечеството“ и обяви военно положение и всеобща мобилизация.

Турция осъди нападението и изрази подкрепата си за Баку. А Папата заяви, че се моли за мир в Кавказкия регион и призова страните да решат проблемите без употребена сила и оръжие. 

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви. Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели, посочват от МВнР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Официално към коя държава е тази област? Сигнализирай за неуместен коментар