СЗО алармира: Починалите от коронавируса може да достигнат 2 млн. души

Данните на организацията показват, че броят на новоинфектираните нараства в редица държави

27.09.2020 | 13:14 Редактор: Юлия Христова
СЗО алармира: Починалите от коронавируса може да достигнат 2 млн. души

Тъй като броят на жертвите от новия коронавирус по света приближава 1 млн. души, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че "не е невъзможно" броят на починалите от инфекцията да се удвои, ако държавите не работят за ограничаване нейното разпространение, пише CNBC.

"Това със сигурност е невъобразимо, но не е невъзможно, ако разгледаме загубата на 1 млн. души за 9 месеца и оценим реалността с осигуряването на ваксина, защото това е голяма задача“, коментира д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, в отговор на въпрос на брифинг в Женева.

"Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем това“, посочи той.

Откакто коронавирусът се появи в Ухан, Китай, в края на миналата година, той зарази над 32 млн. души по света и към петък е убил най-малко 983 900 души, според данни на университета "Джон Хопкинс“.

Смъртността от Ковид-19 бавно намалява в хода на пандемията, тъй като учени и здравни експерти постигат напредък в лечението на тежко болни пациенти чрез по-добро използване на кислород и редица медикаменти, вкл. дексаметазон, наред с други терапевтични средства, коментира Райън пред медиите.

Преди обаче ваксината против коронавируса да стане широко достъпна, може да бъдат докладвани и 2 млн. смъртни случая, ако световните лидери не прилагат по-добре  мерките и не "променят естеството, мащаба и интензивността на нашето сътрудничество“, подчерта той.

"Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Трябва да се направи всичко. И освен ако не направим всичко, (2 милиона смъртни случая) са не само немислими, но и за съжаление много вероятни“, каза той.

Данните на СЗО показват, че броят на новоинфектираните нараства в редица държави в Европа. Това увеличение се дължи отчасти на повечето тестове, но има и "тревожно“ нарастване на хоспитализациите и приемането на пациенти в интензивните отделения на болниците. Същевременно приближава и активният сезон за респираторните инфекции в северното полукълбо, пише investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години