Известен германски вирусолог: Не можем да парализираме всичко

Трябва да осъзнаем, че Ковид-19 ще бъде с нас много дълго време, казва той

26.09.2020 | 21:05 Редактор: Юлия Христова
Известен германски вирусолог: Не можем да парализираме всичко

Известният германски вирусолог Хендрик Щреек – директор на Института по вирусология в Бон, категорично се противопостави на налагане на повторна карантина като решение за справяне с евентуална втора вълна на пандемията от коронавирус в Европа.

Както съобщава британският "Телеграф”, Щреек съветва всички държави, които обмислят повторното въвеждане на карантина, да се успокоят и да не се поддават на масова истерия.

"Време е да се спре с това вълнение. Можем да надхитрим вируса, използвайки нашите знания. Трябва да осъзнаем, че Ковид-19 ще бъде с нас много дълго време и трябва да се научим да живеем с него. Не можем да продължим с прекратяването на нормалния си живот и да парализираме всичко”, категоричен е Щреек.

Изданието припомня, че проф. Щреек подкрепи първата карантина, която Германия въведе. Тогава от Италия пристигнаха шокиращи предварителни данни и учените тепърва започваха да се справят с коронавируса. При подобни условия принципът за предпазливост предполага налагането на драконовски мерки. Но ситуацията през следващите месеци се промени драстично, смята вирусологът.

Според него, сега вирусът представлява по-малка опасност по ред причини и логиката сочи, че трябва да се предприемат разумни мерки и да се намери правилният баланс, пише БГНЕС.

"Убеден съм, че промените в отношението на хората оказаха силно влияние върху заразата. Сега те се заразяват по-малко заради спазването на социална дистанция, поради което клиничната картина е много по-благоприятна. По-добрата хигиена и мерките за носене на маски оказва влияние върху намаляването на разпространението на вируса”, смята професорът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 години
Подкерпям напълно, повече карантини и драстични ограничения не трябва да има! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
факт
преди 3 години
Високопоставените лица не носят маски и не се разболяват професоре. Сигнализирай за неуместен коментар