Санкциите на САЩ стрували на иранската икономика 150 млрд. долара

Ако хората искат да проклинат някого за проблеми в страната, това е Белият дом, каза Рухани

27.09.2020 | 08:45 Редактор: Юлия Христова
Санкциите на САЩ стрували на иранската икономика 150 млрд. долара

Иран загуби 150 млрд. долара приходи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка от 2015 г. и отново наложи санкции върху икономиката ни, заяви президентът на Иран Хасан Рухани.

Мерките на САЩ също така възпрепятстват вноса на медицински и хранителни доставки, каза Рухани в изявление по държавната телевизия.

Иранската икономика се свива през последните две години, като инфлацията се ускорява и безработицата нараства.

Износът на суров петрол, от които страната е силно зависима, е по-малък от 10% от нивото преди САЩ да се оттеглят от многостранното споразумение през май 2018 г.

"Ако хората искат да проклинат някого за проблеми и недостатъци в страната, това е Белият дом“, каза Рухани.

Отношенията между САЩ и Иран се намират в най-лошия си момент след Ислямската революция през 1979 г. и през последните две години са определяни от кризата в сигурността, предизвикана от оттеглянето на Тръмп от ядреното споразумение и завършила с убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани през януари, пише bloombergtv.bg.

Междувременно тази седмица американските власти обявиха нови санкции срещу Иран и заявиха, че редица ограничения, свързани с обогатяването на уран, отново са в сила. Новите наказателни мерки срещу Иран са част от неразбирателството между Белия дом и европейските съюзници на САЩ относно взаимоотношенията им с Техеран, с което увеличава шансът да бъде предизвикана криза в Съвета за сигурност на ООН. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И да имаш петрол пак не е добре, започват да те мачкат великите сили и да искат да го вземат. Като не им го дадеш - лошо. Сигнализирай за неуместен коментар