Джо Байдън обвини Тръмп, че премълчава репресиите в Беларус

Двамата трябва да се срещнат за първия си дебат тази седмица

26.09.2020 | 11:58 Редактор: Юлия Христова
Джо Байдън обвини Тръмп, че премълчава репресиите в Беларус

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън обвини настоящият държавен глава Доналд Тръмп, че не говори за репресиите срещу демократичните протести в Беларус – страна, която по думите му е управлявана от "диктатор“, предава Ройтерс.

Над 12 хил. души бяха арестувани, а стотици остават в затвора, откакто държавният глава Александър Лукашенко беше обявен за категоричен победител на президентските избори на 9 август, които опозицията в бившата съветска страна обяви за манипулирани.

В изявление, изпратено по имейл до Ройтерс, Байдън застава на страната на "мирните прояви на свобода“ на демонстрантите и на исканията за нови избори.

Байдън, бивш вицепрезидент и председател на Комисията по външни отношения към Сената, който е имал сблъсъци с Русия във връзка с Източна Европа, настоява още за освобождаване на няколко от лидерите на опозицията, които нарече "политически затворници“.

"И все пак президентът Тръмп отказва да се обяви срещу действията на Лукашенко или да предложи личната си подкрепа на продемократичното движение“, твърди Байдън.

В сряда Лукашенко се закле отново като президент, а Байдън нарече случилото се "фиктивна церемония“. Това се случи в същия ден, в който новините в САЩ бяха доминирани от отказа на Тръмп да се ангажира с мирното прехвърляне на властта, ако загуби от Байдън при опита си да бъде преизбран за държавен глава на 3 ноември.

"Президент, който се крие от страх от собствените си граждани, отказвайки да приеме волята на народа, е знак за слаб, нелегитимен автократ, не за силен лидер“, посочва Байдън.

Тръмп и Байдън трябва да се срещнат за първия си дебат тази седмица. Сред темите, които ще коментират, са „расата и насилието в нашите градове“, твърдят организаторите.

Коментарите на Байдън показват, че няма спокойствие за 66-годишния Лукашенко, който сега разчита на силите си за сигурност и на своя съюзник Русия, за да запази продължаващото си вече 26 години управление, пише investor.bg.

Очаква се Съединените щати, Великобритания и Канада скоро да наложат санкции срещу белоруските представители заради това, което правителствата им смятат за фалшифицирани избори и насилие срещу мирни протестиращи, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК