Украинското правителство падна

Конфликтната ситуация в страната заплащва икономическото и социалното развитие, заяви Микола Азаров.

28.01.2014 | 12:37
Украинското правителство падна

Правителството на Украйна падна. Премиерът на страната Микола Азаров подаде оставка. Това стана по време на извънредното заседание на украинския парламент.

„Създадената конфликтна ситуация заплашва икономическото и социалното развитие на Украйна, носи заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин“, посочва Азаров в специално обръщение.

В дневния ред на заседанието днес е предвидено още гласуването на отмяна на Закона, забраняващ протестите.
Според Азаров по време на противопоставянето с демонстрантите, правителството е правило всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта.

„Ние осигурявахме функционирането на икономиката и системата за социална защита в екстремални условия“, отбеляза Азаров. Той допълни, че остротата и опасността от конфликта за украинските граждани, за съдбата на Украйна изискват допълнителни отговорни стъпки.

В навечерието на заседанието опозицията и Янукович се разбраха също така всички задържани по време на демонстрациите при окупацията на правосъдното министерство  да получат амнистия. Условието за това е демонстрантите да напуснат всички окупирани сгради и да премахнат барикадите по улиците. Към момента обаче няма знаци, че те ще изпълнят това условие.

По време на преговорите между управляващите и опозицията снощи, Янукович отново е предложил премиерския пост на Арсений Яценюк, който отново е отказал. Другият опозиционен лидер Виталий Кличко също отрече възможността за каквото и да е свое участие в бъдещо правителство на Янукович.

„Аз наистина не бих искал президентът да живее в информационна мъгла, създадена от хората около него, които казват че всичко е перфектно. И че нещата, които стават в обществото са дело на някакви малки групи екстремисти. Всъщност, истинският проблем, който съществува в Украйна е дългогодишната посредствена и неадекватна политика на властите. Глупаво е да търсят проблемите в народа“, заяви Кличко.

Днес в Украйна пристига върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън. Тя ще проведе срещи както с Янукович, така и с опозицията.