Трайно безработните във фокуса на годишната реч на Обама

Традиционното слово е от решаващо значение за рейтинга на държавния глава, смятат анализатори.

28.01.2014 | 11:40
Трайно безработните във  фокуса на годишната реч на Обама

Американският президент Барак Обама днес ще произнесе традиционната си реч за състоянието на страната. В нея държавният глава ще изложи политическите си приоритети за годината. Очакванията са, че фокусът ще падне върху икономиката и по-специално върху темата за подпомагането на американците, останали дълго време без работа.

Тазгодишната реч  е от решаващо значение за рейтинга на американския президент.  Неуспехите от 2013 доведоха до спад в популярността му. Причината до голяма степен е разразилият се скандал с портала за здравната реформа, който остави хиляди хора без осигуровки, както и проблемите с тавана на дълга и неефективните спорове в Конгреса. Очаква се Обама да се концентрира върху все по-растящото неравенство в Съединените щати и да очертае план за повишаване на работната заплата на служителите с ниски доходи и за увеличаване на заетостта. В повишаването на доходите Белият дом вижда ключ към даването на тласък на средната класа и начин повече американци да се измъкнат от бедността.

Прогнозите са, че Обама отново ще преразгледа  предложенията за реформи в системите за сигурност на Съединените щати. Вероятно ще бъде засегната и темата за двупартйното законодателство, което може да намали наказателните санкции за някои наркодилъри.

Проучване от началото на януари показва, че половината от американците не одобряват начина, по който Барак Обама ръководи страната. Доста по-голям процент 81 на сто пък не одобряват работата на Конгреса.