Записват посетителите в заведения във Виена, за да хващат огнища на Ковид-19

Мярката в австрийската столица е в сила до края на годината

25.09.2020 | 10:29 Редактор: Ивет Арабова
Записват посетителите в заведения във Виена, за да хващат огнища на Ковид-19

Кметът на Виена Михаел Лудвиг обяви, че до края на годината всички собственици на заведения в столицата са задължени да водят точна регистрация на посетителите. Формулярите с данните ще се пазят четири седмици. Мярката се налага за локализиране на огнищата на зараза с Ковид-19 и влиза в сила от понеделник, 28 септември.

В заведенията ще се раздават формулярите, които гостите ще попълват собственоръчно. Няма да се правят общи списъци, за да не е видно колко хора са посетили заведението и за да се запази тайната на личните данни. В случаите, когато бъде установено заразено с Ковид-19 лице, собствениците на заведенията са длъжни да предоставят на властите събраните в съответния ден формуляри, за да бъдат уведомени клиентите за възникналата опасност от зараза и да се вземат съответните мерки, предава "Монитор".

За отказалите да прилагат новата наредба са предвидени санкции. Заведенията ще са отворени за гости до един часа през нощта. Кметът на Виена отказва да се присъедини към три от австрийските провинции, в които заведенията ще се затварят в десет часа. Михаел Лудвиг аргументира своето решение с увеличената опасност от частни партита и празници, които биха се организирали по домовете заради ранното затваряне на заведенията, а това само би повишило заплахата от зараза, тъй като в домашна обстановка ще се събират голям брой хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години