САЩ обявиха нови санкции срещу Иран относно нарушаване на човешките права

Те са насочени към съдии, участващи в процеса на Навид Афкари

25.09.2020 | 09:20 Редактор: Юлия Христова
САЩ обявиха нови санкции срещу Иран относно нарушаване на човешките права

В четвъртък Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран относно нарушаване на човешките права от редица ирански служители и субекти, съобщава Ройтерс.

Държавният департамент отбеляза, че санкциите са насочени към съдии, участващи в процеса на Навид Афкари, който беше осъден на смърт по-рано този месец и екзекутиран, както и към тези, свързани с ареста на американския гражданин Майкъл Уайт.

"Действията, предприети днес от Съединените щати, разобличават иранските революционни съдилища и техните съдии за това, което всъщност те са: инструменти, предназначени да налагат бруталната идеология на иранския режим и да потискат несъгласието. Те не прилагат справедливо правосъдие, а по-скоро се стремят да лишат иранския народ от надлежен процес, както и от неговите човешки права и основни свободи, пише БНР.

Същата тази система на несправедливост задържа неправомерно трима американци: Бакер и Сиамак Намази и Морад Тахбаз. Ще продължим да полагаме всички усилия да ги приберем у дома", се посочва в изявлението на Държавния департамент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК