Путин ще обсъжда ситуацията в Украйна с евролидери

Енергетиката и търговията също са сред ключовите теми на годишната среща на върха между ЕС и Русия.

28.01.2014 | 10:00
Путин ще обсъжда ситуацията в Украйна с евролидери

Руският президент Владимир Путин пристига в Брюксел за отложената годишна среща на върха между Европейския съюз и Русия. Сред ключовите теми, които предстои да бъдат дискутирани е ситуацията в Украйна, енергетиката и търговията.

Засега далеч от консенсус е спорът за договорите за строителството на газопровода „Южен поток“. ЕС настоява те да бъдат предоговорени условията и да бъдат съобразени с  разпоредбите на Третия енергиен пакет. Москва настоява за обратното – европейското законодателство да бъде адаптирано спрямо договорите, за които според Кремъл важи международното право.

Освен това ЕС има няколко резерви по отношение на поведението на Русия в рамките на Световната търговска организация.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт разкритикува Москва, че  не спазва ангажиментите и задълженията си, докато Русия се оплака от начина по който Съюзът калкулира антидъмпинговите си мита.

Някои икономисти отчитат, че с подобренията на европейската икономика, случващи се едновременно с трудностите в руската, ЕС изглежда в по-добра позиция. Съюзът е водещият икономически партньор на Русия, акумулирайки общо 45% от външната й търговия.