Апартаментът на Навални в Москва е запориран, банковите му сметки - замразени

Това заяви неговият говорител Кира Ярмиш

24.09.2020 | 22:26 Редактор: Георги Камарашев
Апартаментът на Навални в Москва е запориран, банковите му сметки - замразени

Банковите сметки на руския опозиционен политик Алексей Навални са замразени, а апартаментът му в Москва е запориран по съдебен иск, докато той се възстановяваше от предполагаемо отравяне в берлинска болница, заяви в четвъртък неговият говорител Кира Ярмиш, цитиран от "Ройтерс".

"Това означава, че апартаментът не може да бъде продаден, дарен или ипотекиран", каза Ярмиш във видеообръщение, публикувано в Twitter.

Навални беше закаран от Русия до Берлин през миналия месец, след като се разболя по време на вътрешен полет в Сибир. Западът поиска обяснение от Кремъл, който обаче отрече да е замесен в инцидента и заяви, че все още не е видял доказателства за наличието на престъпление (на отравяне с "Новичок").

Ярмиш уточни, че активите на Навални са били запорирани на 27 август поради дело, заведено от кетъринг компания в Москва.

През октомври 2019 г. руски съд осъди критика на Кремъл и негови съветници да заплатят 1,4 млн. долара обезщетение за злепоставяне на московската кетъринг компания Schoolchild, предаде БНР.

"Съдът реши да бъдат възстановени 88 млн. рубли (1,14 млн. долара) от Навални, Собол и ФБК", посочи Ярмиш в четвъртък. "Това е сумата, която компанията изчислява като пропусната печалба за московското училище заради загубата на договор за осигуряване на храна", каза говорителят на руския опозиционер.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК