Еврогрупата се събира да оцени напредъка на Гърция

Финансовият министър Янис Стурнарас трябва да даде отговор защо преговорите с кредиторите не напредват.

27.01.2014 | 11:17
Еврогрупата се събира да оцени напредъка на Гърция

Еврогрупата провежда днес заседание, на което ще оцени напредъка на страните, изпълняващи спасителна програма. Във фокуса на вниманието е най-вече Гърция. Финансовият министър Янис Стурнарас ще трябва да отговаря на неудобния въпрос – защо преговорите между Атина и Тройката кредитори не бележат желания прогрес.

Тройката започна последната си инспекция на напредъка на Гърция през септември миналата година, но преговорите за циклиха и инспекторите все още не са решили кога ще се върнат в страната и ще дадат зелена светлина за отпускането на следващия трашн от помощта.

Гръцкият премиер Андонис Самарас проведе извънредна среща със Стурнарас и вицепремиера Евангелос Ванизелос в петък, на която уточниха позицията на Атина по някои от най-големите спорове с Тройката. Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум  също призна, че съществуват много отворени въпроси по реформите в Гърция.

Заради сложната политическа ситуация в страната и слабата подкрепа към правителството, преди местните избори и тези за Европейски парламент през май, гръцките власти настояват Тройката да смекчи изискванията си към страната.
Появяват се и притеснения, че проблемите с диалога с тройката ще увеличат подкрепата за евроскептични и крайно десни партии като „Сириза“ и „Златна зора“.