Ученици, лекари и учители излизат на протест срещу Ковид-19 мерките в Гърция

Над 100 са окупираните от демонстранти учебни заведения

24.09.2020 | 23:20 Редактор: Виктория Гетова
Ученици, лекари и учители излизат на протест срещу Ковид-19 мерките в Гърция

В Гърция протестират и стачкуват лекари, учители и ученици. По обед се очакват демонстрации в Атина и Солун. Над сто са окупираните учебни заведения от протестиращи, още 70 училища са затворени заради случаи на зараза с коронавирус.

Лекарите от държавните болници предупреждават правителството, че съществуват пропуски в цялата здравна система, съобщават от синдиката на стачкуващите. Исканията на лекарите са за назначаване на повече медицински персонал в интензивното отделение на всяка болница, увеличаване на болничните легла за пациенти с коронавирус.

Медиците настояват за масово задължително тестване на всички работещи в големи производствени компании.

Организирана е демонстрация пред Министeрството на здравеопазването в Атина.

В национален протест днес са също учители и ученици.

Учениците съобщават, че са окупирали училищата, защото не са въведени стриктни предпазни мерки, искат паралелки от по 15 ученици и да се назначат учители, които все още липсват по много предмети.

В обръщението на ученическия съвет към медиите се обвинява правителството, че закупува военни самолети, а не може да осигури средства за учители и чистачки.

Част от учениците протестират и срещу задължителното носене на маски, като са подкрепени от родители. Маските остават задължителни в училищата.

Последните регистрирани случаи с положителни проби в Гърция са 358 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК