Европа е по-щедра от САЩ в хуманитарната помощ, твърди Бил Гейтс

Основателят на Microsoft прогнозира, че до 2035 г. в света почти няма да има бедни страни

26.01.2014 | 21:12
Европа е по-щедра от САЩ в хуманитарната помощ, твърди Бил Гейтс

В света почти няма да останат бедни страни до 2035 г., твърди основателят на Microsoft Бил Гейтс. Той смята, че бедни страни ще има в Африка, но тези държави ще са по-малко от 10.

„Когато съм се родил, почти всички срани са били бедни. Сега сме ги намалили до една четвърт от този брой, затова през следващите 20 години можем да сведем броя им до много приемлив“, коментира той.

По думите му европейските правителства са два пъти по-щедри в областта на хуманитарната помощ, отколкото САЩ. Гейтс твърди, че в света се вижда ясен напредък в нещата, за които има ясни цели. Добър пример за това са САЩ, които са отделили повече средства от бюджета си за тази година за борба с полиомиелита.

По думите на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нещата в света вървят в по-добра посока и хората трябва да вярват, че могат да са носители на промяна.

 „Технологиите помагат. Те са средство, но основата не се е променила. Образованието, бизнесът, филантропията се състоят в това хората да се гледат в очите и да се слушат, да работят заедно в една посока. Трябва да сме много внимателни и да не мислим, че технологията ще ни свърши работата. Тя няма да работи вместо нас“, твърди Блумбърг.

Според него най-важното е всяко дете да получи добро образование, но Америка изглежда не го разбира.

Гейтс и Блумбърг са категорични, че целта на филантропите е да помагат на страните да се развиват. Според тях благодарение на подобна външна помощ вече се вижда ясно прогресът на Мексико и Бразилия. Междувременно усилията на международните фондации се насочват към страните, които са най-зле, а благодарение на филантропите и тяхното мислене решенията в тази насока стават по-добри.

Бившият кмет на Ню Йорк вижда инструментите в борбата с едни от най-големите проблеми в света, каквото е тютюнопушенето, в информирането на хората и противопоставянето на тези, които печелят от продукти, каращи хората да правят опасни за здравето си неща.

Борбата с носенето на оръжие, затлъстяването, намаляването на престъпността не се прави на федерално и щатско ниво, а на градско ниво, категоричен е той.

Повече за филантроприята, добрите идеи и каузи вижте във видеото!