Александър Вучич ще поиска предсрочни избори в Сърбия

Лидерът на Сръбската прогресивна партия заяви, че ще внесе искането в парламента

25.01.2014 | 17:55
Александър Вучич ще поиска предсрочни избори в Сърбия

Доминиращата управляваща коалиция Сръбска прогресивна партия поиска предсрочни избори в страната.

Вицепремиерът и неин лидер Александър Вучич заяви, че ще внесе искането  в парламента. По този начин той сложи край на спекулациите за възможни предсрочни избори.

Вучич разчита, че може да се възполза от популярността на партията, за да заздрави контрола си над властта и да помогне зa прокарването на наложителните икономически реформи.

Той поясни, че чрез предсрочните избори народът ще може да реши какво да е бъдещето му.

Все още не е ясно как Вучич ще предизвика предсрочно гласуване, тъй като министър-председателят  Ивица Дачич е против. Една от възможностите е оставка на повечето министри или искане на вот на недоверие в парламента от името на управляващата партия.

 Президентът Томислав Николич, който основа Сръбска прогресивна партия с Вучич през 2008г., ще трябва да обяви избори до края на този месец, ако иска те да съвпаднат с общинските избори в Белград на 16-и март.

В коалицията напрежението нарасна значително, а министърът на икономиката Саша Радулович беше принуден да подаде оставка.

Сръбската прогресивна партия е известна сред сърбите най-вече с личния стил на Вучич и активната му антикорупционна кампания.

Ако спечели значителна победа, той ще може да стане премиер и да пронуди своите партньори от социалистическата партия на Дачич да минат в опозиция.