Опозицията в Украйна вижда изхода от кризата в посредничеството на ЕС

Сблъсъците в Киев продължиха и през нощта срещу 25-и януари

25.01.2014 | 12:18
Опозицията в Украйна вижда изхода от кризата в посредничеството на ЕС

Обещанието на украинския президент Виктор Янукович да отмени закона срещу протестите и да направи сериозни промени в състава на кабинета не успокои демонстрантите в Киев. Сблъсъците продължиха и през нощта срещу 25-и януари.

От своя страна опозиционните лидери настояха , че единственият изход от кризата в страната минава пред посредничеството на Европейския съюз.

Предвижда се на 28-и януари в рамките на специалната сесия на парламента да бъдат взети ключови решения за рокадите в правителството, както и отмяната на спорния закон за протестите.

Въпреки това все още не е ясно дали основното искане на опозицията, отстраняването на министър-председателя Микола Азаров от поста му, ще бъде изпълнено.

След срещата си с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк заявиха, че протестиращите няма да бъдат удовлетворени от формални промени в кабинета. Тяхното искане ще бъде за много повече.

Според Кличко украинците искат да бъдат променени правилата в страната.

„В Украйна можеш да подкупиш всеки съд. Не можеш да разчиташ на независима съдебна система“, коментира той.

Другият опозиционен лидер Арсений Яценюк в страната има гражданска, а не политическа криза, а единственият изход от нея може да  бъде открит с помощта на западните партньори. Въпреки това той се съмнява, че президентът Виктор Янукович би се съгласил на подобно посредничество.  

Междувременно недоволството се разпростира и извън столицата Киев. В пет града в западните части на страната гражданите излязоха на протести.

Повече по темата вижте във видеото!