Макрон: Европа няма да направи компромис със санкциите срещу Иран

Той добави, че светът не може да е сведен до съперничество между САЩ и Китай

23.09.2020 | 07:41 Редактор: Ивет Арабова
Макрон: Европа няма да направи компромис със санкциите срещу Иран

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че Европа няма да направи компромис със Съединените щати заради хода на Вашингтон за реактивиране на санкциите срещу Иран, като предупреди, че така нареченият откат може да подкопае Съвета за сигурност на ООН и да увеличи напрежението в Близкия изток, предава AFP.

"Няма да правим компромиси по активирането на механизъм, който Съединените щати не са в състояние да активират сами, след като напуснат споразумението“, каза Макрон на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН чрез видео от Париж.

"Това би подкопало единството на Съвета за сигурност и целостта на неговите решения и би рискувало допълнително да влоши напрежението в региона“, предупреди той.

Освен това френският държавен глава каза, че световните лидери не трябва да оставят да бъдат доминирани от геополитическата борба между САЩ и Китай и призова за "модерен нов консенсус“ за преодоляване на глобалните предизвикателства.

"Светът днес не може да бъде сведен до съперничество между Китай и Съединените щати, независимо от глобалната тежест на тези велики сили“, заяви Макрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК