Експлозия в Рим нанесе щети на френската епархия в града

Инцидентът е станал само няколко часа преди посещението на френския президент Франсоа Оланд при папа Франциск

24.01.2014 | 16:57
Експлозия в Рим нанесе щети на френската епархия в града

Взрив избухна през нощта в центъра на Рим. Нанесени са щети на сградата на френската епархия в италианската столица.

Експлозията е била около 01:30 ч. местно време. Тя е счупила витрина и е повредила три леки коли, паркирани наблизо.

Рано тази сутрин нямаше данни за това кой стои зад взрива. Всичко това се случи само няколко часа преди визитата на френския президент Франсоа Оланд при папа Франциск. Заради инцидента мерките за сигурност около Ватикана бяха засилени.

Полицията обяви, че никой не е пострадал, а бомбата е била самоделна. Не е ясно дали тя е съдържала метални парчета, нито дали е свързана с посещението на Оланд.
По време на визитата си президентът и папата обсъдиха сигурността в Централноафриканската република, където френските сили помагат за стабилизирането на страната и се опитват да сложат край на насилието между християни и мюсюлмани.

„Изразих надеждите си, че Ватикана може да приветства демократична сирийска коалиция, за да стане ясно, че мирът трябва да се постигне чрез политическо решение, което дава възможност за плурализъм“, заяви Оланд след срещата си с главата на Римокатолическата църква. По думите му трябва да се направи всичко възможно, за да се спрат боевете в Сирия.

Френският държавен глава разкри, че папата е споменал, че работи върху документ, свързан с околната среда, но не разкри повече детайли.

Подробности за взрива в Рим вижте във видеото!