Британски консерватори готови да оспорят закона за имиграцията

Българите и румънците на Острова по-лесно намирали работа от техните британски връстници, сочи проучване.

24.01.2014 | 13:05
Британски консерватори готови да оспорят закона за имиграцията

Британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред нов бунт в партията си, пише изданието Daily mail. 69 консерватори планират да оспорят закона за имиграцията, когато той бъде представен за ново обсъждане в Камарата на общините следващата седмица.

Те се надяват, че ще накарат премиера да наложи строги лимити върху това кой може да влиза във Великобритания.

Правителствени източници твърдят, че е възможен компромис чрез добавяне на ангажимент бъдещите правителства да публикуват на база оценка от независими имиграционните консултанти по колко имигранти се очаква от всички държави, които се присъединяват към ЕС.

Подобно предложение многократно беше отхвърляно преди премахването на ограничението на българи и румънци до тази година, поради страхове от повтаряне на лейбъристката грешка  в катастрофалното подценяване на броя на имигрантите от Полша.

Евентуална висока бариера ще направи трудно решението на бъдещи правителства за приемането на нови страни-членки, пише още изданието.

Междувременно международният портал за бизнес новини Balkans.com съобщи, че българските и румънските имигранти в трудоспособна възраст е по-вероятно да бъдат наети на Острова, отколкото техните британски връстници. В трите месеца до септември 2013-76,9% от гражданите на тези две страни на възраст между 16 и 64 години са имали работа, посочва Националната статистическа агенция на Великобритания. От друга страна, работещите британци от същата възрастова група в страната са били 72,2%.