ЕЦБ: Европейците не похарчиха парите си заради страх от Ковид-19

Това е довело до нарастване на спестяванията

23.09.2020 | 00:10 Редактор: Виктория Гетова
ЕЦБ: Европейците не похарчиха парите си заради страх от Ковид-19

Европейците не успяваха да харчат от парите си в разгара на пандемията и това предизвика нарастване на спестяванията, посочва Европейската централна банка, цитирана от Bloomberg.  

Заради блокираните икономики, милиони хора в еврозоната, принудени да останат вкъщи, не успяха да потребяват както обикновено през първата половина на годината, заявява ЕЦБ в своя икономически доклад, публикуван във вторник.

Потребителите се запасяваха с повече пари заради притеснения относно загубата на работни места и "принудителните спестявания изглежда са основният двигател на скорошния скок в спестяванията на домакинствата", казват изследователите, посочвайки данните за първото тримесечие и индикациите за второто тримесечие.

Тези констатации са важни, тъй като икономистите по целия свят се опитват да преценят дали кризата ще доведе до продължителен период на слабо търсене.

Въпреки че данните предполагат, че хората не са държали пари в брой непременно заради притеснения относно несигурността, ЕЦБ предупреждава, че това може да се промени.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК