Платон Лебедев беше помилван

Върховният съд на Русия реши да го пусне на свобода четири месеца преди изтичането на присъдата му

23.01.2014 | 17:47
Платон Лебедев беше помилван

Върховният съд на Русия постанови днес Платон Лебедев, който е съдружник на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, да бъде пуснат на свобода.

Помилването му е поредният ход на руския държавен глава Владимир Путин да смекчи критиките към Русия относно правата на човека и демокрацията непосредствено преди Олимпиадата в Сочи, която ще се проведе през следващия месец.

Лебедев и Ходорковски бяха осъдени за измами с акции по делото, свързано с петролната компания ЮКОС. Съдът обаче намали присъдите им съответно на 10 години, 5 месеца и 22 дни в затвора и 10 години и 7 месеца лишаване от свобода.

Секретариатът на съда заяви, че ускорява изготвянето на документите за освобождаването на Лебедев. Той вече е излежал посочения срок, ето защо ще може да напусне затвора още утре.

Върховният съд остави заповедта, според която Ходорковски и Лебедев трябва да платят 521 млн. долара данъчни задължения.

Помилването на Лебедев е само месец след това на бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски. Последният е един от най-сериозните опоненти на руския президент. Според мнозина освобождаването на Лебедев е PR акция, която цели подобряване на имиджа на Путин преди Зимните олимпийски игри.

Тези съмнения се засилват и от факта, че присъдата на затворника изтича през май тази година, а помилването е само за четири месеца.