Янукович свиква извънредно заседание на украинския парламент

На него ще бъде обсъдена евентуална оставка на правителството

23.01.2014 | 18:13
Янукович свиква извънредно заседание на украинския парламент

Президентът на Украйна Виктор Янукович е поискал да се проведе извънредно заседание на парламента, на което ще бъде обсъдена евентуална оставка на правителството, предаде АП.

Късно снощи опозицията даде 24-ов срок на Янукович да подаде оставка и да разреши политическата криза. Срокът изтича и протестиращите в центъра на Киев започнаха да подсилват барикадите.

По-късно днес полицията и протестиращите се договориха за примирие поне за няколко часа, докато траят преговорите между опозицията и управляващите.

На официалния сайт на Янукович се съобщава, че извънредната парламентарна сесия ще се проведе следващата седмица. Информацията беше потвърдена и от говорителя на правителството Володимир Рияк.

“Първата част от решаването на политическата криза е преговорите с опозицията. Втората част е пренасянето на дискусията в парламента”, коментира той.

Междувременно премиерът на Украйна Микола Азаров отхвърли призивите за предсрочни избори, като ги нарече "нереалистични".

Говорител на Европейската комисия (ЕК) съобщи, че днес Виктор Янукович е разговарял с председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. Барозу остро е осъдил насилието и е призовал за незабавен диалог, съобщава CNN.

Европейските лидери също изразяват загрижеността си от ситуацията в Украйна.

Повече за реакциите към случващото се в страната вижте във видеото!