Навални: Откриха "Новичок" по дрехите и в тялото ми

Случаят на руския опозиционе започна на 20 август, когато изпадна в кома

22.09.2020 | 12:58 Редактор: Искра Ангелова
Навални: Откриха

Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че Русия трябва да върне дрехите, които е носил в деня, когато е изпаднал в кома, като доказателства, че е отровен с "Новичок", пише европейската редакция на Politico.

Две лаборатории в Швеция и Франция, както и военна германска лаборатория твърдят, че неврно-паралитичният боен отровен газ е открит "на и в" тялото му, написа Навални в своя блог в понеделник.

"Сега се интересувам от едно нещо: моите дрехи. А именно дрехите, които бях облечен в деня на отравянето, 20 август", написа той и добави, че "тридесет дни ‚предварително разследване‘ са използвани за скриване на важните доказателства".

По думите на блогера, преди да бъде дадено разрешение да бъде отведен в Германия, където се възстановява в берлинска болница, всичките му дрехи са свалени. Тъй като нервният агент е открит по тялото му, дрехите "са много важно нещо", пише той. "Тридесетте дни на предварителната проверка са изтекли. Искам дрехите ми да бъдат внимателно опаковани в целофанова торба и да ми бъдат върнати".

Случаят "Навални" започна на 20 август, когато той се разболя по време на полет към Москва от Сибир и изпадна в кома. Два дни по-късно той бе преместен в Берлин, където бе открит "Новичокът" и той излезе от комата по-рано този месец, съобщава "Фокус".

Инцидентът помрачи отношенията между Русия и Германия и ЕС, като Берлин многократно призовава Москва да "обясни какво се е случило", но не пожела да предаде на Москва проби от бойното вещество, с което се твърди, че е бил отровен опозиционерът.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди предполагаемото нападение срещу Навални в реч в Центъра за анализ на европейската политика в Брюксел в понеделник

"Това не беше просто атака срещу един индивид, а срещу основни демократични права“, и "изисква силен международен отговор", каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК