Дебат за атомната енергия на губернаторската кампания в Токио

Изборите са насрочени за 9-и февруари

23.01.2014 | 14:31
Дебат за атомната енергия на губернаторската кампания в Токио

Дебатът за атомната енергетика в Япония е основната тема на изборната кампания за губернатор на столицата Токио. Гласуването, което се явява като своеобразен вот на доверие към премиера Шиндзо Абе, ще се проведе на 9 февруари.

Двама бивши министри са се кандидатирали за губернаторския пост. Бившият премиер на Япония Морихиро Хосокава отстоява позицията, че страната трябва да прекрати използването на атомна енергия. Тя трябва да бъде напълно заменена с източници на възобновяема такава , чрез които ще бъдат осигурени просперитет и сигурност, заяви той.

Програмата на Хосокава има за цел да сдобие Токио с нов облик за Олимпиадата през 2020 г., на която градът ще бъде домакин, като концепцията включва град без атомни електроцентрали.

От другата страна на дебата е подкрепяният от правителството бивш здравен  министър Йоичи Масузое. Той ще работи в посока изпълняване на "Абеномиката", като предвижда възобновяване на работата на реакторите във Фукушима. 

"Енергийната политика е нещо, което се решава най-вече от централната власт. Хубаво е на местно ниво да изразяваме мнение, но в края на краищата всичко е в ръцете на правителството", каза Масузое.