Тереза Мей няма да подкрепи проектозакона на Борис Джонсън

Бившият британски премиер заяви, че подобна мярка само ще отслаби позициите на Великобритания

22.09.2020 | 11:30 Редактор: Виктория Гетова
Тереза Мей няма да подкрепи проектозакона на Борис Джонсън

Бившият британски премиер Тереза Мей заяви, че не може да подкрепи плана на правителството на Борис Джонсън за промяна на части от Споразумението за Brexit с ЕС. Тя заяви пред депутатите, че този ход, който ще наруши международните закони, ще навреди на доверието във Великобритания.

Т. нар. Законопроект за вътрешния пазар предстои да бъде гласуван във вторник в Камарата на общините след като миналата седмица премина първата преграда при гласуване на второ четене.

Министрите твърдят, че мярката съдържа важни гаранции за защита на Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство след Brexit. Целта е да се позволи свободното  движение на стоки и услуги през съставните части на кралството - Англия, Шотландия Уелс и Северна Ирландия, когато страната напусне европейския общ пазар и митнически съюз на 1 януари.

Законът обаче дава правомощия на министрите да променят части на една правно обвързваща сделка, каквото е споразумението за излизане от ЕС.

Подобно на Тереза Мей още четирима бившия британски премиери - Джон Мейджър, Тони Блеър, Гордън Браун и Дейвид Камерън - се изказаха против законопроекта. Лейбъристите и дори част от торите също са загрижени за международната репутация на страната, предава БНР.

Тереза Мей изтъкна, че тази мярка само ще отслаби позициите на Великобритания в очите на света като страна, която не държи на думата си и погазва поети международни ангажименти.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК