Преговорите на "Женева-2" не вървят гладко

Враждебният тон на Уалид Муалем предизвика опасения, че мирната конференция за Сирия може да не постигне никакъв успех

23.01.2014 | 10:18
Преговорите на

Преговорите между сирийските власти и опозицията в рамките на мирната конференция „Женева-2“ вървят изключително трудно.

Министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем използва враждебен тон, който притесни западните дипломати и предизвика опасения, че мирните преговори могат да не постигнат никакъв успех.

По думите на Муалем президентът Башар Асад няма да преклони глава пред исканията и условията на бунтовниците или на трети страни. От своя страна от Националната коалиция призоваха представителите на сирийското правителство в Швейцария да подпишат международен план за оттеглянето си от власт.

Въпреки резкия си тон Муалем заяви, че вярва, че конференцията в Швейцария ще е първата стъпка към истинския  диалог за Сирия. Именно на това събитие двете страни в сирийския конфликт сядат за пръв пътна масата за преговори.

„Благодаря на всички, които стоят зад нас в последните 3 години – на всички , бих ги нарекъл, приятелски държави“, заяви външният министър. Той подчерта, че сирийското правителството ще се бори с тероризма във всичките му форми и същевременно ще изгражда Сирия с демократична политика и устойчиво общество.

Лидерът на опозицията Ахмед Джарба коментира, че е време да се сложи край на страданието в Сирия. По думите му преговорите в „Женева-2“ са исторически момент. Джарба обвини режима във военни престъпления, съизмерими с тези на нацистите.

Сирийският президент Башар Асад е загубил легитимността си и няма място в евентуално преходно правителство, коментира държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Междувременно международното летище в сирийския град Алепо възобнови работата си след година прекъсване. Управляващите определиха това като голяма и важна победа над бунтовниците.

Мирната конференция в Швейцария започна на 22-ри януари, но преките преговори между страните в сирийския конфликт ще започнат по-късно тази седмица. Първият ден от събитието беше белязан от остри обвинения. Анализаторите не вярват, че конференцията ще има успех. 

Повече за преговорите в Монтрьо вижте във видеото!