Кличко призова Янукович да подаде оставка до 24 часа

Ако това не се случи, украинците в Киев ще "преминат в атака"

23.01.2014 | 10:12
Кличко призова Янукович да подаде оставка до 24 часа

Лидерът на опозицията в Украйна Виталий Кличко призова президентът Виктор Янукович да подаде оставка до 24 ч. В противен случай протестиращите украинци в Киев ще “преминат в атака”, предаде АП.

В реч на митинг в Киев Кличко посочи, че Янукович може да сложи край на сблъсъците между проевропейски настроените украински граждани, полицията и силите за сигурност, като свика предсрочни избори.

“Утре, ако президентът не реагира, ние ще минем в атака”, коментира той. “Ако Янукович не приеме ултиматума, ще отидем още по-далеч. И ако ще получим куршум в челото, то този куршум ще е получен по честен, справедлив и смел начин”, каза и другият опозиционен лидер Арсений Яценюк.

Демонстрациите в Украйна започнаха още през ноември, след като управляващите решиха да не подписват споразумението за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), а да задълбочат връзките си с Москва.

Последните протести бяха провокирани от текстове в новия наказателен закон, които нарушават човешките права и ограничават свободите на украинските граждани.

Най-малко трима души загинаха при сблъсъците в Киев. Местни медии твърдят, че загиналите са петима и поне трима от тях са застреляни от силите за сигурност.

Янукович обаче показва слаба воля за компромис. Преговорите с опозицията не доведоха до резултат. Междувременно правителството даде нови правомощия на силите за сигурност, включително да затварят улици и да използват водни оръдия срещу протестиращите, въпреки минусовите температури.

На мястото на сблъсъците, по нареждане на правителството, е разположен и брониран превозвач.

По време на сблъсъците в сряда полицията и силите за сигурност биха и стреляха по протестиращи, доброволци в медицинските служби, медици и представители на медиите, допълва информационната агенция. По данни на украинското вътрешно министерство над 70 души са били арестувани.

Премиерът Микола Азаров заяви, че полицията не е стреляла с бойни патрони. Той директно обвини опозицията и коментира, че лидерите й трябва да поемат отговорност за това.

Вчера е намерен мъртъв в гора край Киев един от най-активните протестиращи – Юрий Вербитски. Според племенницата му Оксана, негови приятели и поддръжници, той е бил отвлечен.

Още за протестите в Украйна вижте в репортажа!