САЩ разполагат новосформирани космически войски на Арабския полуостров

Целта на Щатите е да се предпазят от ракетни нападения и заглушаване на сателити

21.09.2020 | 23:10 Редактор: Виктория Гетова
САЩ разполагат новосформирани космически войски на Арабския полуостров

Новосформираните космически сили на САЩ разполагат войски на Арабския полуостров, съобщи днес "Асошиейтед прес".

По сведения на АП, американските космическите сили вече разполагат с ескадрила от 20 летци, разположени в катарската авиобаза "Ал Удейд" в първото си разполагане в чужбина. Корпусът, за създаването, на който настояваше президентът Доналд Тръмп, представлява шестия клон на американската армия и първата нова военна служба от създаването на военновъздушните сили през 1947 г.

Сформирането на космическите сили цели да предпазва САЩ от бъдещи "космически атаки" като ракетни нападения от страна на Иран или чуждестранни опити за заглушаване, хакване и заслепяване на сателитите. Очаква се скоро към 20-те летци да се присъединят още военни, като те ще бъдат назначени в подразделението "Основни космически оператори" и ще управляват сателити, ще проследяват маневрите на врага и ще се опитват да избегнат конфликти в Космоса.

"Забелязваме много страни, които са изключително агресивни в подготовката си за разширяване на конфликта в Космоса", коментира полковник Тод Бенсън, ръководител на войските на американските космически сили в "Ал Удейд". Той допълни, че САЩ трябва да могат да отбраняват и защитават всички национални интереси.

Бенсън отказа обаче да назове "агресивните" страни, които неговите летци ще наблюдават и с които потенциално ще се борят. Но решението за разполагане на военнослужещи от космическите сили в "Ал Удейд" следва месеци на ескалиращо напрежение между САЩ и Иран.

Враждебните действия между двете страни, разпалени от едностранното оттегляне на САЩ от ядреното споразумение с Иран, се засилиха през януари, когато американските сили убиха висш ирански генерал. Иран отговори с изстрелване на балистични ракети срещу американски войници в Ирак, предава "Монитор".

Тази пролет Иранската революционна гвардия изстреля първия си сателит в космоса, разкривайки това, което експертите описват като тайна военна космическа програма. Администрацията на Тръмп наложи санкции на космическата агенция на Иран, обвинявайки я в разработването на балистични ракети под прикритието на гражданска програма за извеждане на сателити в орбита.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК