Конференцията "Женева-2" започна с горчиви обвинения

Според Сергей Лавров преговорите няма да са нито бързи, нито лесни

22.01.2014 | 17:51
Конференцията

Сирийското правителство и основната политическа опозиция си размениха остри обвинения в рамките на мирната конференция „Женева-2“, която започна днес в Швейцария.

Опозицията и САЩ заявиха, че президентът Башар Асад трябва да се оттегли от властта, съобщава BBC. Външният министър на Сирия Уалид Муалем пък коментира, че само сирийците могат да решат съдбата на Асад.

Конференцията е и първото място, на което правителството и опозицията сядат на масата за преговори от началото на конфликта през 2011 г. досега. На събитието присъстват 40 министри на външните работи, а преките преговори между двете страни в сирийския конфликт ще започнат на 24-ти януари.

Срещата в Монтрьо беше открита от Бан Ки-мун. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че според него преговорите няма да са нито лесни, нито бързи.

„Съществуват немалко сили, които на думи подкрепят „Женева-2“, но в крайна сметка не желаят нейния успех, но все пак конференцията дава, ако не 100-процентов, то реален шанс за достигане на мир в Сирия”, коментира той.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното сирийско правителство.

Правителствената делегация от Сирия отправи обвинение, че на масата за преговори седят „представители на държави, на които ръцете са изцапани с кръвта на сирийския народ“. По думите му това са страни, които „изнасят тероризъм“ и се оправдават с Бог.

Сирийската опозиция пък призова Башар Асад да предаде властта на преходното правителство. Ахмед Ал Джарба, лидер на Националната коалиция в Сирия заяви, че не трябва да се преговаря с тиранин, узурпирал властта в страната.

Гражданската война в Сирия, продължава вече повече от три години. Срещата в Монтрьо е поредният опит на международната общност за прекратяване на въоръжения конфликт, който е взел над 100 000 жертви, и е прогонил от домовете над 2 милиона души.

Повече за случващото се на мирната конференция „Женева-2“ вижте във видеото!