Трима души са загинали на протеста в Украйна

Напрежението в страната ескалира заради новите текстове от наказателния закон, които влязоха в сила

22.01.2014 | 15:23
Трима души са загинали на протеста в Украйна

Трима протестиращи са загинали в Киев в продължаващите сблъсъци заради новия наказателен закон, съобщава CNN, като се позовава на доброволци към медицинските служби и данни на вътрешното министерство на Украйна.

Според медицински специалист двама души са били застреляни, а ведомството съобщи, че започва разследване по още един смъртен случай, при който обстоятелствата не са изяснени. Местни медии предполагат, че протестиращият е ударен от камък.

Сблъсъците между гражданите и полицията в Киев продължават вече няколко дни заради новите текстове от наказателния закон, които влязоха в сила. Телевизионни кадри показват барикадите в близост до останките на изгорелите полицейски автобуси.

Напрежението в Украйна се засили от есента насам, след като президентът Виктор Янукович реши да не подписва търговско споразумение с Европейския съюз, а вместо това да засили връзките с Русия.

Посолството на САЩ в Киев междувременно съобщи, че е отменило визите на “няколко украинци, свързани с насилието, в отговор на действията, предприети срещу протестиращите през ноември и декември”. От мисията заявяват, че обмислят и допълнителни действия срещу отговорните за насилието лица.

Вътрешното министерство на Украйна съобщи, че само вчера са били задържани повече от 30 протестиращи. От неделя следобед досега са били ранени 119 полицаи.

Опозицията в страната възразява на начина, по който лоялните на управляващите депутати приеха спорното законодателство миналата седмица. Промените в наказателния закон дават правото на органите на реда да използват и огнестрелно оръжие срещу протестиращи.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай определи сблъсъците в Киев като “много тревожни” и подчерта, че има спешна нужда от диалог, за да се избегне ескалация на насилието. Пилай призова правителството да преустанови прилагането на новите законодателни мерки и да ги преразгледа.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди , че ситуацията в Украйна “излиза извън контрол” и също призова за диалог.

На официалния сайт на Виктор Янукович беше публикувано съобщение, че новосформираната междуправителствена работна група, която трябва да се занимава с потушаването на насилието, се е събирала, за да обсъди политическата криза. Опозиционният лидер Виталий Кличко призова президентът лично да се включи в преговорите.

Още за събитията в Украйна вижте във видеото!