Берлин скандира в защита на бежанците, останали без подслон на Лесбос

Очаква се тази седмица Европейската комисия да намери решение на този проблем

21.09.2020 | 10:08 Редактор: Юлия Христова
Берлин скандира в защита на бежанците, останали без подслон на Лесбос

По време на демонстрации в Берлин, протестиращи призоваха държавите от Европейския съюз да допуснат до границите си мигрантите, които останаха без подслон, след като претъпкания бежански лагер Мория на остров Лесбос изгоря до основи. Според гражданите, това трябва да се случи още преди ЕС да започне да разглежда предложенията си за справянето с извънредната ситуация тази седмица, съобщава "Ройтерс".

След пожара в лагера Мория на 9 септември, изправил пред задънена улица 12 000 мигранти, гръцките власти обявиха, че подготвят нов лагер на острова, но с много по-малък капацитет. Междувременно, Германия се съгласи да приеме 1553 мигранти, заседнали на гръцките острови. Но протестиращите в централен Берлин настояват за повече действия.

Носейки маски за лице в съответствие с противоепидемичните мерки, около 5000 души издигнаха банери с лозунги като "Имаме пространство! Какво друго трябва да се случи? Евакуирайте Мория сега! “, "Срам за ЕС “и "Приюти, а не затвори “.

Пожарът преди няколко седмици за пореден път подчерта несигурнатата реакция на Европа към многогодишна криза, при която повече от милион мигранти достигнаха бреговете й, често на борда на нестабилни кораби, след бягство от войните и бедността в Близкия изток и отвъд.

Очаква се тази седмица Европейската комисия да намери решение на този проблем, като представи нови предложения за миграцията, въпреки дълбоките разделения между членовете. Блокът към момента така и не е успял да се споразумее за обща политика относно условията за предоставяне на убежище пет години след като Меркел допусна 1,2 милиона души, търсещи закрила, в Германия.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви пред седмичника "Билд ам Сонтаг", че този път има големи надежди.

"Очаквам Европейската комисия да излезе със солидно предложение, така че до края на годината да имаме политическо споразумение за обща европейска политика в областта на миграцията“, каза Зеехофер пред вестника. Той добави, че очаква тази година в Германия да пристигнат не повече от 100 000 мигранти, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години