Турция: Макрон налива масло в огъня в Източното Средиземноморие

"Страната ни няма да обърне внимание на постоянни провокации", заяви Ердоган

21.09.2020 | 11:00 Редактор: Искра Ангелова
Турция: Макрон налива масло в огъня в Източното Средиземноморие

Турция възнамерява да даде на дипломацията възможно най-голям шанс, разрешавайки проблемите чрез диалог по начин, облагодетелстващ всички страни, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в отговор на призивите за разговори от френския си колега Еманюел Макрон. Френският президент призова Турция да възобнови "отговорния диалог" за Източното Средиземноморие, след като наскоро заплаши със санкции срещу страната и призова Европейския съюз да заеме единна позиция срещу Анкара, пише англоезичното турско издание Daily Sabah

В поредица от публикации в Twitter Ердоган заяви, че Турция няма да обръща внимание на постоянните провокации, заявявайки, че Анкара води своята политика решително и зряло.

"С тази цел ще продължим да защитаваме всяка капка вода и всеки сантиметър земя на страната ни докрай", каза той, цитиран от "Фокус".

Турция в петък обвини Макрон, че "налива масло в огъня" в Източното Средиземноморие и е затруднил решаването на проблемите в региона.

Гърция оспори правото на Турция за енергийни проучванията в региона, опитвайки се да се ограничи турските води въз основа на близостта на редица нейни острови до турското крайбрежие.

Турция - страната с най-дългата брегова линия в Средиземно море - изпрати изследователски кораб, придружен от военен ескорт, за да търси въглеводороди в спорния континентален шелф, заявявайки, че както Анкара, така и Турската република Северен Кипър имат права в региона.

За да се намали напрежението, Турция призова за диалог, за да се гарантира справедливото разпределение на ресурсите в региона.

Междувременно турски и гръцки военни делегации са провели технически срещи в централата на НАТО в Брюксел, за да обсъдят начини за намаляване на риска от инцидент на фона на нарастващото напрежение в региона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Все навъпреки е този ердоганчо Сигнализирай за неуместен коментар