Обама пристига на визита в Европа през март

Той ще се срещне с папа Франциск във Ватикана

22.01.2014 | 11:43
Обама пристига на визита в Европа през март

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с папа Франциск във Ватикана през март, обявиха от Белия дом. Визитата ще позволи на държавния глава да подчертае желанието на Америка да съдейства за преодоляването на пропастта между бедни и богати, съобщава Ройтерс.

По време на срещата, която ще се състои на 27-и март, се очаква Обама да коментира въпросите, свързани със средната класа и борбата с неравенството в доходите в САЩ.

Първата среща на президента с папата ще даде шанс на Барак Обама да покаже на религиозния лидер, че е готов да се фокусира върху борбата с бедността.

Католиците играят изключително важна роля за изборите в САЩ, ето защо демократите се стремят да задържат тяхното доверие, за да запазят мнозинството си в Сената, тъй като през ноември предстоят нови избори за членове.

Обама се обяви в подкрепа на гей браковете и репродуктивните права на жените. Коментарите на папата по тези актуални социални въпроси пък се радват на силно одобрение от страна на американските католици, сочи анкета от 2013 г. През октомври държавният глава заяви, че е „изключително впечатлен“ от коментарите на папата по тези теми.

В рамките на визитата на Обама в Европа са предвидени посещения в Холандия, Белгия и други части на Италия.

Обиколката започва на 24-ти март, когато американският държавен глава ще е на посещение в Хага, Холандия. Там той ще участва в среща, посветена на ядрената сигурност. Освен това ще се срещне и с холандски лидери.

На 26-и март Обама ще пътува за Брюксел за срещата на върха между САЩ и ЕС. Предвидени са срещи с президентите на Европейския съвет и Европейската комисия, както и с шефа на НАТО Андерс фон Расмусен.

Обама планира да се срещне и с италианския президент Джорджо Наполитано в Рим. 

Повече за обиколката на американския президент в Европа вижте във видеото!