Франция маркира 55 зони като "червени" заради Ковид-19, сред тях и Париж

На седмица в страната се правят около 1 милион PCR теста

20.09.2020 | 20:05 Редактор: Ивет Арабова
Франция маркира 55 зони като

Марсилия, Париж и Бордо вече от седмици са сред районите, в които броят на новозаразените с коронавирус надхвърли 50 на 100 000 жители. Тук носенето на маски дори на открито е задължително, като изключения се правят само за велосипедистите или за клиентите на кафенета и ресторанти, когато са седнали на масата, пише "Евронюз”.

Здравните власти поставиха още 13 департамента в списъка на така наречените "червени” зони, в които вирусът е "особено активен”. Това са селските райони на Аверон, Калвадос, Дуб, Жер, Ендър е Лоар, други региони около Париж като Марн, Горен Марн, източният френски департамент Мьорт е Мозел, както и Сон е Лоар, Тарн, Виен и Белфор.

През изминалите дни в рамките на 24 часа във Франция бяха регистрирани повече от 13 000 заразени със SARS-CoV-2. Смята се, че тази висока бройка се дължи и на факта, че на седмица се правят около един милион PCR тестове.

Във въпросните 55 "червени" зони префектите имат право да въвеждат по-строги мерки срещу коронавируса от приетите на национално ниво. В Марсилия и Бордо е забранено събирането на повече от 10 човека заедно в парка или на плажа. За "червени" зони са обявени регионът на Париж, Лазурният бряг, остров Корсика и всички френски отвъдморски територии, предава БГНЕС

За разлика от стриктното блокиране между средата на март и средата на май, правилата срещу коронавируса почти не се спазват – много от хората, които живеят в рискови зони, имат маски, но не си покриват носа и устата с тях. На теория нарушението на изискването за носене на маска се наказва с глоба от 135 евро. Повечето от гражданите се съобразяват само с изискването за маска в обществения транспорт, защото там има проверяващи.

Снимка: Bloomberg/Nathan Laine

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК