Коя е Нина Багинская - 73-годишната икона на протестите в Беларус? 

Майка, баба и прабаба - тя участва в демонстрации от 1988 г. насам

20.09.2020 | 13:58 Редактор: Ивет Арабова

Близо 300 жени бяха арестувани по време на "Женския марш" в Минск вчера. Сред тях и 73-годишната икона на протестите срещу президента Александър Лукашенко - Нина Багинская. За пореден път Багинская е на първа линия по време на антиправителствена демонстрация в Минск и за пореден път органите на реда я арестуват. Близките срещи с маскираните полицаи обаче не я отказват от целта - а именно оставката на президента Александър Лукашенко. 

Майка, баба и дори прабаба - Нина се превръща в една от най-изявените активистки в Беларус и икона на опозицията и протестите срещу преизбирането на Лукашенко за шести мандат. Много млади жени споделят, че са събрали смелост да протестират именно заради нейния пример. "Смятам, че е мой дълг да подкрепя младите", казва Багинская.

Дипломирана като специалист по проучване на нефт и газ, дълги години Нина е работила в Беларуския изследователски институт за геоложки проучвания. Още тогава се заражда нейната непримирима гражданска позиция. От 1988 г. участва активно в различни протестни акции - първо срещу комунизма, а в последствие и срещу Лукашенко, който е на власт от 1994 година.  

През 2016 година Нина влиза завинаги в историята на страната, след като е заснета да развява старото знаме на Беларус пред органите на реда. Багинская издига флага на 25 март - денят, когато Беларус отбелязва краткотрайната си независимост между разпадането на Руската империя и възникването на СССР. Използването на знамето в цветовете бяло-червено-бяло е забранено в Беларус от 1995 година с референдум, иницииран от Лукашенко. Въпреки забраната - то се превърна в символ на опозицията и се издига на всеки един протест срещу Александър Лукашенко.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години