Хората с Ковид-19 могат да предадат вируса на домашните си любимци

Кучетата и котките могат да се заразят от стопаните си

20.09.2020 | 11:00 Редактор: Ивет Арабова
Хората с Ковид-19 могат да предадат вируса на домашните си любимци

Хората, заразени с Ковид-19, могат да предадат инфекцията на своите кучета и котки, установи канадско проучване, цитирано от Франс прес. Новият коронавирус е зооноза, тоест инфекциозна болест, която се предава от животните към хората. И ако е доказано, че домашните животни не способстват за разпространението на заразата, все повече данни сочат, че кучетата, котките, дори и тигрите могат да бъдат заразени с Ковид-19.

Екипът на Дороти Бинзъл, професор в университета в канадския град Гелф изследвал домашни любимци на стопани, заразени с Ковид-19  или проявяващи характерните му симптоми.

В първата група, в която попаднали диагностицирани преди по-малко от две седмици пациенти, учените търсели присъствието на вируса чрез PCR тестове при 17 котки и 18 кучета. Всички тестове излезли отрицателни с изключение на един, който изглеждал съмнителен по достоверност, предава БНР.

Във втората група от осем котки и десет кучета, при които диагнозата на техните стопани била с по-стара дата, серологични тестове доказали присъствието на антитела IgG, (признак за стара инфекция) при четири котки и две кучета и антитела IgM свидетелстващи за скорошна инфекция. Всички котки, носители на антитела, както и едно от кучетата проявили признаците на болестта, като респираторни проблеми, едновременно със заразените им стопани.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Плашиха ни, че ще заразим баба и дядо, сега започнаха с любимците. Хитро. Сигнализирай за неуместен коментар