Беларус обвини ООН в намеса във вътрешните им работи

По-рано днес Съветът по правата на човека упълномощи Мишел Бачелет да наблюдава внимателно положението в Минкс

18.09.2020 | 23:14 Редактор: Ралица Братанова
Беларус обвини ООН в намеса във вътрешните им работи

Беларуското външно министерство определи като "опасен прецедент" резолюция на Съвета на ООН по правата на човека, призоваваща световната организация да наблюдава предполагаеми нарушения на правата в Беларус, и обвини съвета, че се меси във вътрешните ѝ работи, предава Ройтерс.

Съветът по правата на човека прие резолюцията, предложена от Европейския съюз (ЕС) в петък. Съветът даде на върховния комисар на световната организация за човешките права Мишел Бачелет мандат да наблюдава внимателно положението в Беларус и да представи устен доклад с препоръки до края на годината.

Беларуският външен министър Владимир Макей заяви пред репортери, че резолюцията е "напълно скалъпена", предава Investor.bg.

Тя е в отговор на смазването на протестите след спорните президентски избори в Беларус на 9 август и беше приета след дълъг ден на разговори между представители на 47-те страни членки на форума в Женева. Те бяха посветени на положението с човешките права в бившата съветска република.

Беларус се противопостави на дебата, но в момента не е член на съвета и не може да блокира резолюцията.

Макей коментира и възможността за санкции на ЕС срещу Минск, като заяви, че ответният отговор е неизбежен.

"Ние, разбира се, ще бъдем длъжни да отговорим по адекватен начин", каза Макей. Изказването му е публикувано на сайта на външното министерство.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК