Съдят шофьор на Tesla: Подремва зад волана, а колата лети със 150 км/ч

Полицаите отнели книжката на мъжа за 24 часа

18.09.2020 | 15:14 Редактор: Ивет Арабова
Съдят шофьор на Tesla: Подремва зад волана, а колата лети със 150 км/ч

За властите в САЩ и Канада се оказа трудно да се справят с шофьорите на Tesla, които имат прекалено много вяра на така наречения автопилот. За пореден път мъж бе хванат да си подремва зад волана на автомобила, докато той се движи с над 100 км/ч по магистрала.

Инцидентът станал в провинцията Алберта, Канада. Полицията получила сигнал, че Tesla Model S кара прекалено бързо по магистралата. Когато органите на реда настигнали колата, изглеждало така, все едно няма никой на предните седалки. "Колата се управляваше сама, движеше се със 140 км/ч и двете предни седалки бяха спуснати назад, а шофьорът и спътницата му изглеждаха заспали", гласи изявление на полицията.

Когато органите на реда настигат Tesla-та и виждат, че никой не следи накъде се движи тя, включват предупредителните си светлини. Автомобилите пред нея започват да се отместват, а след като пътят се разчиства, тя ускорява още повече - до 150 км/ч. Ограничението на магистралите в Канада е 110 км/ч.

Когато най-накрая успяват да отбият Tesla-та, полицаите глобяват 20-годишният шофьор за превишена скорост и отнемат книжката му за 24 часа, тъй като е карал уморен. Властите в провинция Алберта също така решават да повдигнат обвинение срещу мъжа за опасно шофиране. Той ще се яви пред съда през декември.

"Работя в полицията от 23 години, като по-голямата част от това време съм прекарал в пътна полиция. Безмълвен съм. Никога досега не съм виждал подобно нещо, но, разбира се, едно време тази технология не съществуваше", казва сержант Дари Търнбул пред CBC News.

Автомобилите Tesla използват автопилот от второ ниво, който изисква шофьорът да е нащрек и да е готов да действа. Но водачите вече са намерили начин как да измамят датчиците, които отчитат дали ръцете ти са на волана, за да могат да си поспят. Така колите на Tesla се оказват сериозен проблем пред пътните полицаи, които все още не знаят как да се справят с тях, предава Dnes.bg.

А случаите на хора, които са решили да спят, докато се движат, не са малко. Има и множество инциденти, свързани с автопилота на Tesla, които се разследват.

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нали знаете, че тази "новина" е менте!... Сигнализирай за неуместен коментар