Лагард: Повече жени трябва да заемат ръководни постове

Председателят на ЕЦБ похвали лидерите от нежния пол за мерките в кризата

18.09.2020 | 14:26 Редактор: Виктория Гетова
Лагард: Повече жени трябва да заемат ръководни постове

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви днес, че все още има твърде малко жени на висши ръководни постове и че пандемията от коронавирус е изострила проблема.

"Все още има твърде малко жени в управлението в световен мащаб, особено в икономическата и финансовата сфера, включително в централните банки", каза тя в интервю за френския икономически седмичник "Challenges".

Лагард, първата жена шеф в историята на ЕЦБ, се оплака, че 19-те централни банки в еврозоната се управляват от мъже и че тя, и нейната германска колежка Изабел Шнабел са единствените жени в 25-членния управителен съвет на ЕЦБ.

"Не трябва да е така!", отсече Лагард, цитирана от АФП.

Защитавайки промените на работното място, Кристин Лагард заяви, че мъжете трябва да бъдат насърчавани да ползват отпуск по бащинство и той да им се предоставя за "по-дълги периоди от сегашното им право от няколко дни или седмици".

Отбелязвайки, че разликата в заплащането между половете все още е 13% сред богатите страни от ОИСР, Лагард посочи също, че "неравенството между половете все още съществува по отношение на достъпа до пазара на труда".

"По време на блокирането (жените) са били активни на всички фронтове, принудени да работят, докато се грижат за децата си, да не говорим за справяне със заплахата от домашно насилие. Както във всяка икономическа криза, те са изложени на по-голям риск да загубят работата си или от намаляване на заплатите им", отбеляза още президентът на ЕЦБ.

Въпреки че Лагард заяви, че мъжете шефове назначават все повече жени на висши длъжности, истинската промяна в манталитета ще настъпи, "когато никой мъж или жена не поставя под въпрос легитимността на жената, заемаща ръководна позиция".

Откакто в края на миналата година пое главната роля в ЕЦБ, 64-годишната Лагард многократно говори по въпроси, свързани с пола.

През юли тя каза, че жените лидери – включително германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн – вършат по-добра работа в справянето с коронавирусната криза, предава БГНЕС

"Бих казала, че за себе си научих, че жените са склонни да вършат по-добра работа", каза бившият френски финансов министър и ръководител на Международния валутен фонд, като похвали жените за честната им комуникация и за това, че са показали, че им пука.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК