Случаят "Навални" изостри отношенията между Берлин и Москва

Търпението на Меркел към Путин е напът да се изчерпа

18.09.2020 | 12:56 Редактор: Виктория Гетова
Случаят

Екипът на Алексей Навални закусва в сибирския град Томск, когато получава съобщение, че опозиционерът се е почувствал зле напът за Москва. Активистите бързо отиват в стаята му в хотел Xander, която той напуска само часове по-рано, за да съберат доказателства.

По-късно открита от тях бутилка от вода ще се окаже, че съдържа следи от "Новичок". Използването на забраненото вещество не оставя много съмнения на германските власти, че операцията по отравянето на Навални е била поръчана от най-високо ниво в руското правителство, посочват за Bloomberg трима официални източници в Берлин, запознати с въпроса.

Небрежността на опиталите се да бъдат похитители на Навални остави следи, сочещи към Кремъл, които Берлин не може да пренебрегне.

Бързата реакция и извънредното кацане на пилота на самолета, в който е пътувал Навални, както и помощта от медицинските екипи, които първо са приели 44-годишния опозиционер, са спасили живота му, посочват германските власти и неговите близки.

Това, което на Запад определят като нескопосан опит за убийството на водещ опозиционер, предизвика ново влошаване на руските отношения с Европа и най-вече – с германския канцлер Ангела Меркел. А нейното търпение към президента Владимир Путин и без това бе на изчерпване.

Кремъл обаче отрича да е замесен. Руските представители представиха какви ли не обяснения за случилото се с Навални – от това, че той просто е настинал, до обвинения, че е бил отровен в Берлин. Западът обаче не е съгласен и Европейският съюз вече обмисля какви действия да предприеме срещу Москва. Меркел дори обмисля да посегне на "Северен поток 2" – газопроводът за 9,5 млрд. евро, който ще пренася руски газ до Германия.

Но макар Навални от години да е активист срещу управлението на Путин, това е първият очевиден опит за неговото убийство.

Още по темата четете в investor.bg

 

Снимка: Bloomberg.com

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК