Как пандемията се отрази на алкохолната индустрия?

Проучване от април разкри, че 21% от британците са започнали да пият повече, след като са влезли в карантина

20.09.2020 | 07:35 Редактор: Георги Камарашев
Как пандемията се отрази на алкохолната индустрия?

Някои страни експериментираха със забрана за алкохол по време на пандемията, за да поддържат болниците си по-празни. Какъв беше ефектът от това решение?

Глобалната ситуация с Ковид-19 принуди много хора да си останат вкъщи в продължение на месеци. Мнозина се тревожат за сигурността на работното място и здравословни проблеми. В много държави някои хора се насочиха към алкохолните напитки, за да разпуснат. Проучване от април разкри, че 21% от британците са започнали да пият повече, след като са влезли в карантина, подобна е цифрата и в Канада, предаде BBC.

В Южна Африка правителството въведе нови правила, които забраняват изцяло продажбата и транспортирането на алкохол. Мотивите бяха, че болниците ще могат по-добре да освободят легла за пациенти с Ковид-19, ако има по-малко хора, приети за заболявания или наранявания, свързани с алкохол. Страната обаче не беше сама: Тайланд и Индия също въведоха забрани по време на коронавирусната криза, а Кения забрани продажбите на алкохол в ресторантите.

Четиримесечната забрана за Южна Африка най-накрая беше отменена на 15 август - ход, приветстван в държавата, която е дом на някои от най-големите пиячи в света, според Световната здравна организация. Консумацията на алкохол се превърна в начин на живот след апартейда, при който нелегалните барове бяха символ на съпротива по време на управлението на белите малцинства, а чернокожите южноафриканци нямаха право да пият. 

И така, какъв беше ефектът от забраната? Може да се твърди, че Южна Африка не е имала голям избор: до началото на август в страната са били отчетени пети по разпространение в света случаи на коронавирус. Някои се чудят дали забраната за пиене е най-добрият начин да се направи това, като Йоханес Рамаци, барман, който загуби работата си по време на временната забрана и все още няма нова. 

"Чувствам се зле. Искам да се върна на работа с пълна сила, защото трябва да дам на децата си нещо за ядене. Имам четири деца", казва той.

Със сигурност се знае, че алкохолната индустрия е ударена. Лъки Нтиман, ръководител на Асоциацията на търговците на алкохол, съобщи, че един милион души в Южна Африка имат работа, свързана с алкохолната индустрия.

"Ще твърдя, че икономиката на страната по някакъв начин се движи от тази индустрия", подчертава той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Вие там всички сте с поне по 4 деца. Сигнализирай за неуместен коментар