Янукович обяви, че е готов да преговаря с опозицията в Украйна

Предстои създаването на междупартийна комисия, която ще се опита да разреши задълбочаващата се криза

20.01.2014 | 10:04
Янукович обяви, че е готов да преговаря с опозицията в Украйна

Президентът на Украйна Виктор Янукович се е съгласил да преговаря с протестиращите и лидерите на опозицията след сблъсъците в столицата Киев, съобщава ВВС.

Янукович каза, че днес ще бъде създадена междупартийна комисия, която ще се опита да разреши задълбочаващата се криза. Опозиционните лидери потвърдиха съобщението на президента.

През почивните дни протестиращи украински граждани, които подкрепят евроинтеграцията на страната, се опитаха да стигнат до парламента, което доведе до нови сблъсъци с полицията. Десетки са ранените на фона на призивите на Европейския съюз (ЕС) и САЩ насилието да бъде овладяно и да се проведат спешни политически преговори.

Протестите бяха предизвикани заради приемането на нов наказателен закон, който според гражданите и експерти ограничава основни права и свободи. Управляващата партия на Янукович отрече обвиненията и посочи, че новото законодателство е в съответствие с европейските стандарти. Западните държави обаче също изразиха загрижеността си заради новото законодателство в Украйна.

В новия закон се предвижда да бъде въведена забрана за неразрешеното опъване на палатки и други инсталации на публични места. На полицията се дава правото да арестува протестиращи, които носят маски и каски. Забраняват се и протести с повече от пет превозни средства в конвой и се предвиждат сериозни глоби и дори затвор за нарушителите на законодателството.

Пред гражданска война ли е Украйна?

Късно в събота от пресцентъра на Виктор Янукович съобщиха, че ще бъде създадена специална работна група, ръководена от секретаря по отбраната и националната сигурност Андрий Клюев. В групата ще влязат членове на правителството и на президентската администрация, които ще се срещнат с представители на опозицията.

„Трябва да се възползваме от всяка възможност да разрешим кризата по мирен път“, коментира опозиционният лидер Виталий Кличко. Той предупреди, че не изключва вероятността от избухване на гражданска война.

Опозицията настоява, че преговорите трябва да доведат до реални резултати, а не да спечелят време на президента Янукович. Основните искания остават непроменени – оставка на правителството и предсрочни президентски избори.

Лидерите на опозицията обаче са подложени на огромен натиск да подготвят план за действие и се сблъскват с тежки критики, че кампанията им е твърде пасивна.

Още по темата вижте във видеото!