Обама защити необходимостта от електронно разузнаване

Службите ще продължат да се интересуват от намеренията на правителствата по света

19.01.2014 | 12:30
Обама защити необходимостта от електронно разузнаване

Американският президент Барак Обама предупреди в интервю по  германската обществена телевизия, че американските  разузнавателни служби ще продължат да се интересуват от намеренията на правителствата в останалата част от света, предаде Франс прес.

В интервюто за телевизия ZDF той обаче увери канцлера Ангела Меркел, че няма да допусне това наблюдение да навреди на доверените им отношения и че различията им не са причина за подслушване.

"Аз съм длъжен и няма да си позволя да навредя на тези отношения чрез мерки за наблюдение, които пречат на нашите доверени комуникации. Докато съм президент на Съединените щати, германският канцлер не бива да се тревожи за това", каза Обама ден след като забрани подслушването на най-близките американски съюзници в рамките на реформи, предизвикани от разкритията на сътрудника на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

В интервюто той даде най-ясната индикация досега, че Германия е  включена в този списък на съюзници, отбелязва Ройтерс. Двамата с Меркел може не винаги да са на едно и също мнение по въпроси на външната политика, но това не е причина за подслушване, заяви Обама.

Меркел обвини САЩ в непростимо нарушение на доверието, след като се появиха твърденията, че мобилният й телефон е бил следен, и телефонира на Обама, за да му каже, че е това е неприемливо между съюзници. В интервюто си Обама не се извини и защити значението на работата на американското разузнаване за международната сигурност, предаде Ройтерс.

 "Нашите разузнавателни агенции, както и германските агенции и всички останали, ще продължат да се интересуват от намеренията на правителствата от останалата част на света. Това няма да се промени", заяви той.

 "Каква би била ползата от разузнавателните служби, ако те откриваха само неща, които можете да прочетете в "Шпигел" или "Ню Йорк таймс“? По дефиниция тези служби имат за задача да откриват какво планират хората, какво става в умовете им, какви са целите им. Това подкрепя нашите дипломатически и политически цели", заяви Обама.