В Либия е обявено извънредно положение

Сблъсъци избухнаха в южната част на страната

19.01.2014 | 12:08
В Либия е обявено извънредно положение

В Либия беше обявено извънредно положение след сблъсъци в южната част на страната и слухове, че в тях са замесени поддръжници на бившия режим на Муамар Кадафи, предаде Франс прес.

Върховният орган на властта в страната - Генералният национален конгрес (парламентът) е взел това решение на извънредно заседание вчера, посветено на ситуацията в южния град Себха, съобщи премиерът Али Зейдан в реч по телевизията.

Сблъсъците между местните племена тубу и Аулед Слейман избухнаха на 10 януари след убийството на командир на местна милиция, свързана с Аулед Слейман, които обвинили тубу за смъртта му. По данни на медиите в тях са загинали около 30 души.

Сблъсъците в Себха се подновиха с нова сила вчера, когато след няколко дни на затишие въоръжена група завзе военна база край града.

Местни източници твърдят, че въоръжената група, която щурмувала военновъздушната база Таменхент, била съставена от привърженици на бившия режим, които се възползвали от разклатената сигурност в града. Снощи говорител на министерството на отбраната съобщи, че армията си е върнала контрола над базата, след като авиацията нанесла въздушни удари, и че преследва нападателите, които избягали в пустинята. Той  потвърди, че нападателите били привърженици на бившия диктатор.

Чернокожите тубу, които имат сусбсахарски произход и обитават оазиси на територията на Южна Либия, Северен Чад и Нигер, твърдят, че са жертва на маргинализация в либийското общество. Арабските племена ги обвиняват, че в редиците им има чуждестранни бойци, особено от Чад, и се оплакват от бездействието на правителството пред "чуждестранното нашествие".

В речта си Зейдан съобщи, че е изпратил министъра на отбраната в Мисурата, за да заповяда на базираните там войски да се придвижат на юг и да възстановят сигурността и стабилността в региона, предаде Ройтерс.