Уволненията след корупционния скандал в Турция продължават

Реджеп Ердоган разпореди нови наказания, с които смята, че прочиства институции и компании от влиянието на големия си политически съперник

18.01.2014 | 16:29
Уволненията след корупционния скандал в Турция продължават

Уволненията след корупционния скандал в Турция продължават. Премиерът на страната Реджеп Ердоган разпореди нови наказания, с които смята, че прочиства институции и компании от влиянието на големия си политически съперник - движението "Хизмет" на Фехтулах Гюлен.

Глоба от над 180 милиона долара бе наложена на "Тупраш" - най-голямата петролна компания на страната. Формално, тя е наказана за злоупотреба с доминиращо положение на пазара, но това стана малко, след като пресата съобщи, че е имало телефонни разговори между Гюлен и негови последователи, в които се говорело компанията да бъде стимулирана да сключва договори в чужбина. "Тупраш" е собственост на влиятелната фамилия Коч, която миналата година бе обвинена от властите, че подкрепя антиправителствените протести, започнали заради парка "Гези" в Истанбул.

Всичко това се случва след като вчера бяха уволнени служители от банковия надзор, мобилния регулатор и държавната телевизия. Блокирани бяха имоти на Мустафа Саръгюл, който е основният претендент за кмет на Истанбул, смятан за един от най-перспективните последователи на живеещият в Съединените щати Гюлен. Атаката на Ердоган започна след началото на няколко разследвания за корупция, пране на пари и контрабанда срещу ръководството на важна държавна банка и големи строителни проекти, по които са заподозрени синовете на трима вече бивши министри. Премиерът настоява, че това е заговор на правораздавателните органи. По-рано през седмицата бяха уволнени 20 високопоставени прокурори. Правителството подготвя закон, с който да затегне контрола си над Върховния съвет на съдиите и прокурорите, контролиращ назначенията в тези сектори. За мнозина от отстранените от Ердоган се предполага, че симпатизират на движението на Фетулах Гюл, което има над 1 милион последователи в страната и ръководи частни училища и благотворителни организации в цяла Турция. Опонентите на Ердоган се опасяват, че чистата ще унищожи независимостта на правосъдието, полицията и медиите.

Подробности за събитията в южната ни съседка, вижте в репортажа