Лондон е най-посещаваният град в света през 2013 г.

16 милиона туристи са посетили британската столица миналата година.

18.01.2014 | 11:52
Лондон е най-посещаваният град в света през 2013 г.

Лондон е най-посещаваният град в света през 2013 г. Британската столица изпревари Банкок и Париж. Според кметството на Лондон рекордът е непосредствен „олимпийски ефект”.

Само през 2013 г. 16 милиона туристи са посетили британската столица. Това е ръст от 12% в сравнение с година по-рано. От юли до септември гостите на Лондон са били с 20% повече в сравнение с 2012 г., когато там се проведоха летните олимпийски игри. Именно те изстреляха града в класацията с най-предпочитани туристически дестинации.

„Хората видяха един красив, отворен и жив град, отвъд клишетата за кралското семейство”, смята Кит Молтхаус, заместник-кмет на града.

Разбира се, раждането на кралския престолонаследник принц Джордж, победата на Анди Мъри на "Уимбълдън", впечатляващите изложби, включително за Дейвид Бауи и Помпей, редицата културни събития играят важна роля в привличането на повече туристи. А големият им брой е повлиял положително и на икономиката на града. Общо 120 млн. паунда са внесли те в хазната. От туристическия бранш пък са оптимисти, че положителната тенденция ще се запази и все повече чужденци ще избират за своите пътешествия именно Лондон – градът на контрастите, както мнозина го наричат.